Prajitura cu mac si crema de vanilie
Ingrediente:ptr.o tava cu dimensiunea de 40/35cm
-10 albusuri,
-80 gr.mac,
-200 gr.zahar,
-100 gr.faina,
-1 praf de copt,
-un varf de sare.
-Un pachet de biscuiti petit beurre(450 gr.)si 250 ml.lapte ptr insiropat biscuitii.(sau siropul dorit)
Crema:
-8 galbenusuri,
-600 ml.lapte,
-80 gr.amidon de porumb,
-200 gr.zahar,
-200 gr.unt,
-1 lingurita esenta de vanilie+3 pliculete zahar vanilinat,
-un varf de sare.
Glazura:
-120 ml.frisca(sau smantana dulce)
-30 ml.lapte,
-200gr.ciocolata,
-1 lingurita esenta de rom.
Mod de preparare:
Pasul 1:vom prepara crema,adica cele 8 galbenusuri impreuna cu varful de sare si zaharul le mixam ptr.a-si dubla volumul si sa-si schimbe cunoarea intr-una pala.Adaugam si amidonul urmat de lapte si amestecam foarte bine.Strecuram compozitia printr-o sita sa fim siguri ca nu avem galuste sau cocoloase.Crema o dam pe foc si vom amesteca mereu ptr.a evita sa se prinda(puteti folosii un tel,o lingura de lemn cu ce va e mai usor dvs.),cand a ajuns la consistenta de crema,o vom pune intr-o folie alimentara(de plastic)si o inchidem foarte bine sa nu ia contact cu aerul,astfel evitand formarea crustei.Cand crema s-a racit vom pune zaharul vanilinat,vanilia si cate putin din unt si mixam,procedand astfel pana terminam tot untul.Va rezulta o crema foarte fina si delicioasa care o vom pune pe blatul de la pasul 2.
Pasul 2:pornim cuptorul la temperatura de 200 grade ,praful de copt si faina le punem impreuna in acelasi recipient.Peste albusuri adaugam varful de sare si mixam pana facem o bezea foarte tare(facand testul sa intoarcem baza deasupra,observam cat de bine sunt mixate)punem si zaharul putin cate putin mixand mereu si vom observa ca bezeaua va devenii mult mai lucioasa si mai legata.Dupa aceasta parte vom adauga faina si mac,putin cate putin,nu toata compozitia o data si cu miscari largi incorporam ingredientele in compozitie,ptr.a-si mentine consistenta aerata.O vom pune in tava tapetata cu unt si faina sau cu o hartie de copt si o vom da la cuptorul preincalzit de 200 grade timp de 10-15 minute(in functie de cuptor,dar v-as recomanda in minutul 8-9 sa-i faceti testul cu scobitoarea).Cand este gata il scoateti din cuptor si-l lasati sa se raceasca dupa care veti pune crema de la pasul 1 si-o veti intinde uniform pe toate partile prajiturii.
Pasul 3:peste crema vom pune biscuiti petit beurre insiropati intr-un sirop dorit de dvs.(compot,cafea,suc,lapte)asa cum am procedat eu in filmulet.
Pasul 4:frisca impreuna cu laptele il incalzim putin in cuptorul cu microunde sau pe baie de abur fiind necesar topirii ciocolatei.Lasam 2-3 minute ca ciocolata sa se inmoaie si mixam bn cu un tel adaugand si esenta de rom.Aceasta glazura se mai numeste si ganache si poate fi folosita la orice prajitura fiinca v-a avea o textura solida la racire.O turnam peste biscuiti si intindem bine peste tot in mod egal.Prajitura se va lasa 2-3 h sau cel tarziu pana ziua urmatoare cand o veti portiona dupa forma dorita.Sper sa incercati aceasta prajitura iubita de majoritatea oamenilor.Este prajitura preferata a baiatului meu.:)Va astept pe pagina mea de Facebook sa bucatarim impreuna.Si nu uitati sa va abonati pe canalul meu de YOUTUBE.Va pupp...O zi minunata va doresc...asa ca dumneavoastra.:*
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu